Arvostelussa The Banner Saga 2

Surkeiden sattumuksien matka

”Miehet kuolevat ja sukupolvet vaihtuvat, mutta suvun viiri pitenee ja muistuttaa meitä menneestä.” Tarinankertojan lausahdus kuvaa hyvin Banner Sagan jatko-osaa: kuolleet ovat kuolleita, mutta matka on vasta alussa. Riittääkö Viirisaagan jatkajalla puhtia viedä tarinaa eteenpäin, vai alkaako matkaajan askel hidastua?

Banner Saga 2 jatkaa suoraan siitä, mihin edellinen osa jäi. Karavaani selvisi voitokkaana suuresta taistelusta, vaikka kaikki eivät selvinneetkään hengissä. Edellisen pelin tapahtumat voi halutessaan kerrata lyhyeltä videolta, mutta parhaan kokemuksen saa pelaamalla ensimmäisen osan ja siirtämällä tallennuksensa suoraan kakkoseen. Joukkio suuntaa kulkunsa kohti Aberrangia, ihmisten pääkaupunkia, jossa he toivovat löytävänsä suojaa ja voimaa taistella pimeyttä ja Dredge-sotureita vastaan. Pian karavaanista erkanee kuitenkin Bolverk-jätin johtama palkkasotilaiden joukkio, joka tarjoaa tarinaan toisen näkökulman. Karskin jättisoturin ohjastaminen tuo valintoihin uutta puhtia, sillä päätöksiä voi tehdä esimerkiksi rennolla tai tiukan auktoriteettisella tyylillä. Mahdolliset valinnat ovat myös entistä monipuolisempia ja usein niin sanotulla harmaalla alueella, jolloin päätöksiä joutuu pohtimaan tarkemmin.

Jatko-osa ei eroa pelattavuudeltaan alkuperäisestä: karavaanit kulkevat eteenpäin kuluttaen resursseja tehdessään matkaa kohti päämääräänsä, päähahmon tehdessä ryhmää koskevia päätöksiä. Myös joukkion ruoansaantia ja mielialaa tulee tarkkailla, sillä hyvinvoivat joukot ovat vuoropohjaisissa taisteluissa tehokkaampia. Uutena elementtinä mukaan tulee taistelijoiden ja klaanilaisten määrän tasapainottelu. Pysähdyksissä ollessaan saattue voi kouluttaa lisää sotureita tavallisten klaanilaisten joukosta. Soturit vahvistavat asemia isommissa kohtaamisissa ja kuluttavat enemmän ruokaa, jonka hankkiminen on taas tavallisen väestön tehtävä. Myös pelattavia hahmoja voi kouluttaa entistä paremmin tavoitteellisten harjoitussessioiden kautta, jolloin pelaaja oppii tuntemaan kastin paremmin.

Taistelupuolella trilogian toinen osa menee selvästi eteenpäin. Tutut hahmot jatkavat suoraan edellisen osan kehitystasoltaan, ja tasokatto nousee viidestä kymmeneen mahdollistaen passiivisten kykyjen monipuolisemman käytön. Tason noustessa taistelijat saavat myös uusia erikoiskykyjä, joista esille nousee erityisesti jousiampujan Overwatch-kyky, joka pitää hahmon ampumavalmiudessa seuraavaan vuoroonsa asti, vahingoittaen kaikkia kantaman sisällä liikkuvia yksiköitä. Uusia hahmoluokkia aukeaa niin ihmisille kuin varl-jäteille. Erityisesti runoilijoita ja berserkki-Bolverkia on mahtavaa pelata. Uutena lajina liittyvät mukaan kentaureita muistuttavat Horsebornit, jotka pystyvät liikkumaan hyökkäämisen jälkeen. Hahmonkehitystä ja kenttäsuunnittelua koskevat uudistukset lisäävät kiitettävästi pelin monipuolisuutta ja vaikeusastetta.

Graafisesti Banner Saga 2 on jopa kauniimpi kuin esikoinen. Maisemissa on aiempaa enemmän vaihtelevuutta luolien, mystisen metsien, lumivuorten ja vesialueiden myötä. Myös kuolleille jumalille omistetut kivet ovat uskomattoman kauniita. Vakavammat teemat ja kovenevat panokset näkyvät myös kylien ja hahmojen epätoivossa, ja loistava ääniraita pitää jälleen huolta tunnelmasta. Lyhyitä, animoituja välivideoita on myös aiempaa enemmän, mikä elävöittää peliä entisestään. Pelissä esiintyi jonkin verran hidastelua esimerkiksi vuoron vaihtumisessa viholliselta pelaajalle, mutta pelattavuus ei suuremmin häiriintynyt.

Yhteenveto

Banner Saga 2 osoittaa vahvasti, että viikinkisaaga on kolmesta pelistä muodostuva yhtenäinen kokonaisuus, joka kannattaa pelata alusta loppuun. Keskimmäinen osa parantaa ja miltei kaikilla osa-alueilla, niin pelattavuuden kuin tarinan ollessa entistä syvällisempiä ja mielenkiintoisempia. Pienet tekniset epäkohdat syövät hieman miestä, mutta Switch-versio on silti kokemisen arvoinen. Jos pian ilmestyvä trilogian huipennus jatkaa samaa rataa, on odotettavissa huikea kliimaksi!

Hyvää:
– Syvälliset mekaniikat ja tarina
– Vaihtuvat näkökulmat ja haastavat valinnat
– Yhtenäisyys ja jatkuvuus

Huonoa:
– Pienet tekniset ongelmat

”Lopun aika koittaa pian.”

Kiitokset Plan of Attackille arvostelukappaleesta.

The Banner Saga 2
Alusta:
Switch, (iOS, PC, PS4, Xbox One)
Ilmestynyt: 7.6.2018 (Switch)
Kehittäjä: Stoic
Julkaisija: Versus Evil