Arvostelussa Scribblenauts Mega Pack

Sanaiset kansiot

Scribblenauts-sarjan luonut 5th Cell Studios oli voimissaan vielä viitisen vuotta sitten, jolloin Wii U:lle, 3DS:lle ja PC:lle ilmestyi peräkkäisinä vuosina kaksi uutta sarjan peliä. Wii U:n huono menekki saattoi kuitenkin pakottaa Washingtonissa majaansa pitävän tiimin potkimaan leijonaosan väestään pihalle. Talousvaikeuksista huolimatta lisenssi on jatkanut elämäänsä uusien kehittäjien hyppysissä, joilta saatiin alkuvuodesta ulos Scribblenauts Showdown ‑minipelikokoelma. Bilepeli soti hieman alkuperäistä sanapeli-ideaa vastaan, eikä se ollut muutenkaan kummoinen myynti- tai arvostelumenestys. Epäonnistunut kokeilu yritetään nyt lakaista maton alle lyömällä uutta konsolisukupolvea varten Wii U:lta tutut Scribblenauts Unlimited ja Unmasked: A DC Comics Adventure yhteen kauniiseen pakettiin.

Pelit voi pelata haluamassaan järjestyksessä, mutta aiemmin ilmestynyttä Unlimitedia suositellaan alkupalaksi, sillä DC-seikkailussa ei tuhlata aikaa tutoriaaliruuduissa. Kummankin pelin sankarina häärii Maxwell-niminen poika, jolla on hallussaan kirjoitetut sanat eloon herättävä taikalehtiö. Unlimitedissa Maxwell keräilee tähdenpalasia ratkaisemalla laajan sukunsa ja kotikaupunkinsa asukkaiden ongelmia, jotta kiveksi muuttunut Lily-sisar saataisiin pelastettua. Unmaskedissa apua tarvitsevat taas Justice Leaguen jäsenet taistelussa Jokeria ja Maxwellin ilkeää kloonia vastaan.

Unlimitedin tehtävät ovat pääasiassa arkipäiväisiä pulmia, joihin voi olla useita luovia ratkaisuja. Kuinka korjata auto? Vaihtamalla rikkinäinen-adjektiivi uuteen tai turvautumalla korjaajaan apuun. Miten sammutetaan tulipalo? Lähettämällä paikalle palokunta tai huuhtomalla ruutu tsunamilla. Kuinka saattaa pelokas lapsi kouluun? Laittamalla äiti mukaan tai lahjomalla kiusaajat rahalla. Tietyt sanat, kuten siivet ja tuliaseet kelpaavat ratkaisuksi todella moneen ongelmaan, mutta pelien hauskuus piilee mielikuvituksen käytössä.

Toistuvien termien käytöstä pisteitä rokottavassa Unmaskedissa sanavarastoon lisätään vielä valtava määrä DC:n sarjakuvahahmoja Aquamanista Zodiin sekä erilaisia kulkupelejä ja aseita. Satasissa laskettavien sankarien ja konnien nimet eivät ole tietenkään kaikkien pelaajien tiedossa, mutta apuna on onneksi Batmanin tietokanta, josta hahmoja voi kutsua suoraan kentälle. Loppujen lopuksi turvauduin kuitenkin enemmän tavalliseen sanastoon, sillä arvoitukselliset supervoimat toivat vain harvoin toivottuja tuloksia. Jos ruudulla on jo hyvis, päättyy yritys yleensä käsirysyyn kynällä loihditun pahiksen kanssa. DC-seikkailu on Mega Packin toimintapainotteisempi peli, mutta yhtä nappia hakkaamalla hoituvat taistelut eivät ole erityisen viihdyttäviä. Suojaamaton Maxwell tai apuna toimiva hahmo voi myös kuolla helposti, mikä johtaa joko tarinatehtävän aloittamiseen alusta introsta alkaen tai pistemenetykseen. Unmaskedissa törmäsin muutamaan otteeseen kummalliseen bugiin, jossa Teräsmies lentää suoraan vihollisen kimppuun, heittää veivinsä ja pakottaa resetoimaan kentän. Hahmot voivat myös juuttua toisiinsa kiinni.

Itse sanojen kirjoittaminen ja toimintojen suorittaminen on melko hidasta pelkällä padilla. Esineiden poimiminen maasta erillisen valikon kautta on kankeaa, sillä pelihahmon täytyy ensin pysähtyä täysin objektin kohdalle. Kirjaimet valitaan ohjaustikun ja oikean puolen nappien avustuksella pyörämäisestä valikosta, joka myös ehdottaa sanoja kolmen ensimmäisen syötetyn kirjaimen jälkeen. Muutaman minuutin harjoittelun jälkeen pyörää oppii käyttämään kelvollisesti, mutta olisin tarttunut mielelläni USB-näppäimistöön, jos peli olisi vain tukenut niitä. Kannettavassa tilassa on mahdollista kytkeä päälle Switchin kosketusnäyttöominaisuudet ja virtuaalinäppis, jolla kirjoittaminen luonnistuu onneksi astetta helpommin. Jäin silti muistelemaan täydelliseksi Scribblenauts-ohjaimeksi suunniteltua Wii U:n GamePad-möhkälettä. Mega Packin Unlimitedista puuttuvat myös Wii U ‑version Nintendo-hahmot sekä meemisanasto, ilmeisesti lisenssiongelmista johtuen. Unmaskediin on tosin lisätty muun muassa Teen Titans ‑aiheinen taso.

Kummassakin pelissä on mahdollista luoda täysin uusia objekteja, asuja ja taitavissa käsissä jopa Marvelin supersankareita. Editori on varsin monipuolinen yksinkertaisine skripteineen, kunhan sitä oppii ensin käyttämään. Omat luomukset voi myös halutessaan jakaa muille ladattavaksi, mutta Switch-version palvelimilta ei juuri kiinnostavaa materiaalia löytynyt. Esineiden luominen on yksi Mega Packin mielenkiintoisimmista ominaisuuksista, mutta kenties yksityiskohtaisten asetustensa takia sille annetaan erittäin vähän huomiota, jolloin sen tuoma hauskuus jää monilta pelaajilta kokematta.

Yhteenveto

Scribblenauts Mega Packin pelit eivät oikeastaan parane nelisen kymppiä kustantavan uudelleenjulkaisun ja ajan myötä. Sarjakuvamainen ulkoasu on ihan tyylikäs, mutta erityisesti Unlimitedin ikä alkaa näkyä. Äänimaailma on aika vaisu, sillä esimerkiksi Batmanin mörinää ja Jokerin ikonista naurua ei kuulla lainkaan. Vaikeusasteen ja läpipeluuseen vievän ajan määrittelee oma englannin sanavarasto ja mielikuvitus. Kentät voi porhaltaa läpi minuuteissa pyssyt ja rakettireput laulaen, tai niihin voi jäädä kokeilemaan vaikkapa luonnonilmiöiden vaikutuksia.

Hyvää:
– Sanojen yhdistely
– Laaja DC:n sarjakuvasanasto

Huonoa:
– Sama ratkaisu toimii moniin arvoituksiin
– Yltiöyksinkertaiset taistelut
– Unmaskedin pienet bugit

Maxwell avaa sanaisen arkkunsa.

Kiitokset Mi5 Communicationsille arvostelukappaleesta.

Scribblenauts Mega Pack
Alusta:
Switch, (PS4, Xbox One)
Ilmestynyt: 18.9.2018
Kehittäjä: Shiver Entertainment
Julkaisija: WB Games