Arvostelussa Hollow Knight

Pienen ritarin suuri seikkailu

Joidenkin arvioiden mukaan yli 90 prosenttia maailman eläinkunnasta koostuu hyönteisistä. Ötököiden valtavasta lukumäärästä huolimatta niistä opitaan jatkuvasti uutta tuntemattomien lajien ilmestyessä maan pinnalle ja uusien tutkimustulosten löytyessä. Mikään tieteiskertomus tai luontodokumentti ei kuitenkaan vedä mielikuvituksellisuudessa vertoja australialaisen Team Cherryn kehittämän Hollow Knightin maailmalle, jossa mitä erikoisimmat öttiäiset elävät synkissä ja uhkaavissa luolissa muodostaen oman yhteiskuntansa. Nyt Hollow Knight on saapunut myös Nintendo Switchille, joten kärpäslätkät piiloon ja seikkailemaan!

Hollow Knightin tarina alkaa pelkästään ritariksi kutsutun ötökän saapuessa Dirthmouthin kylään, joka sijaitsee Hallownestin entisen kuningaskunnan pintakerroksissa. Moni otus on laskeutunut kylän alapuolella sijaitseviin tunneleihin ratkaistakseen Hallownestin salaisuudet, mutta vain harva on koskaan palannut takaisin pinnalle. Myös hiljainen päähenkilö on kiinnostunut onkaloista, mutta lopulta rento tutkimusmatkailu muuttuu ristiretkeksi pelastaa Hallownest tuholta. Pelaajan vastuulle jää tarinan yksityiskohtien päätteleminen. Hallownest pursuaa monenkirjavia asukkaita, mutta iso osa tarinasta välittyy sanattomasti ympäristöjen vihjeiden välityksellä. Maailmalla on oma arvostettava historiansa ja taustatarinansa, jolloin se myös tuntuu omalla tavallaan uskottavammalta ja kiehtovammalta.

Metroidvanioiden tyyliin myös Hollow Knight kannustaa vahvasti alueiden tutkimiseen. Hallownest on maailmana valtava ja avoin, joten sinne on helppo eksyä ilman kunnollista karttaa. Tässä piilee yksi Hollow Knightin suurimmista erikoisuuksista, sillä oletuksena pelaajalla ei ole minkäänlaista karttaa, eikä Google Maps tunne valtakuntaa. Pientä apua tarjoaa rahaa vastaan Cornifer-niminen hahmo, jonka myymät kartat ovat kuitenkin hyvin pelkistettyjä, eikä niihin ole merkitty kuin pieni osa tietyn alueen reiteistä. Lisäksi karttojen tiedot päivittyvät vain tallennuspisteinä toimiville penkeille istahtamalla. Edes oma sijainti ei näy kartoissa ilman parannuksia, joten suunnistustaidot ovat koetuksella – aivan kaikkien maamerkkien sijaintien muistamiseen ei kuitenkaan ole tarvetta. Karttoja voi parannella Dirthmouthissa sijaitsevassa kaupassa, jolloin muun muassa jo vieraillut reitit voi saada näkyviin. Rajoittunut kartta ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta minusta systeemi tasapainoilee oivasti helppokäyttöisyyden ja vaativuuden välillä. Välillä tuntuu ihan hyvältä, kun peli ei johdata suoraan aarteen luo, vaan navigoimiseen pitää käyttää vaivaa.

Kuten metroidvaniat yleensä, myös Hollow Knight rajoittaa pelaajan etenemistä maailmassa. Tarinan alussa ritari voi ainoastaan hyppiä sekä iskeä miekallaan, mutta jo pian liikearsenaali kasvaa. Alueita tutkimalla ja pomovastuksia peittoamalla avautuu uusia kykyjä, jotka vaikuttavat taistelutaitojen lisäksi liikkumiseen. Esimerkiksi nopeaa syöksyä voi käyttää niin hyppyjen pidentämiseen kuin vihollisten väistämiseen. Maailmaan on kätketty myös runsaasti laajennuksia sielupankkiin, jota kuluttavat monenlaiset hyökkäys- ja parannusloitsut. Tietyt parannukset ovat täysin vapaaehtoisia, joten alueita voi tutkia usein melko vapaassa järjestyksessä.

Hollow Knightin hahmonkehityksen keskiössä ovat amuletit eli charmit, joita voi löytää tonkimalla ympäristöjä tai ostamalla niitä suoraan kaupoista. Kerralla käytössä voi olla vain muutama eri charm, mutta niiden vaikutukset ovat todella monipuolisia. Taikakalujen vaikutukset voivat liittyä esimerkiksi tiettyjen kykyjen voimakkuuteen, tai ne voivat antaa kokonaan uusia ominaisuuksia hahmolle. Eräs amuletti esimerkiksi suojaa pelaajaa parantamisen aikana, toisen vahingoittaessa vihollisia pelaajan ottaessa itse vahinkoa vastaan. Taikakalut muuttavat pelattavuutta ja lähestymistapoja merkittävästi, joten hankalakin vastustaja voi muuttua varusteita vaihtamalla hetkessä paljon helpommaksi.

Kolmekymmentä pomon virkaa toimittavaa tyyliteltyä hämähäkkiä, rukoilijasirkkaa ja muuta otusta ovat pääsääntöisesti haastavia, mutta reiluja kavereita. Kohtaamiset noudattavat useimmiten tiettyä kaavaa, joten aluksi mahdottomilta väistettäviltä vaikuttaviin energiankönttimyrskyihinkin voi varautua pomojen käyttäytymistä seuraamalla. Pelin avoimen rakenteen takia useimmat pomot eivät vaadi mitään tiettyä kykyä kaatuakseen, mutta jokainen erikoisvoima ja amuletti on hyödyksi. Erityisesti parantava Focus-loitsu on kirjaimellisesti elintärkeä, sillä etenkin ensimmäisillä yrityksillä pomot aiheuttavat varmasti sydämentykytyksiä. Kuoleman myötä pelaajan lompakko tyhjentyy, mutta lantit voi onneksi saada takaisin kukistamalla surmapaikkaa Dark Souls ‑henkisesti vartioivan varjon. Ohjaimen seinään heittämisen sijaan runsaat kuolemat kannattaa ottaa opettavaisina kokemuksina.

Hollow Knightin käsin piirretty ulkokuori näyttää suorastaan upealta. Hahmot ovat tyylikkäästi animoituja, ja liikkeet sisältävät komeita efektejä. Taustoissa on lisäksi paljon yksityiskohtia ja sopivasti myös värejä, jotka erottavat muuten jokseenkin samankaltaiset huoneet toisistaan. Myös musiikkiraita on laatua alusta loppuun, ja ääniefektit nostavat pimeiden onkaloiden tunnelman kattoon. Sisältöä Hollow Knightissa tosiaankin riittää, sillä minulla vierähti pelkästään tarinan läpäisyssä 20 tuntia. Tähänkin aikamäärään mahtui vain reilu puolet koko pelin sisällöstä, sillä sivupoluille on piilotettu lukuisia vapaaehtoisia pomovastuksia ja muita salaisuuksia löydettäväksi. Onton ritarin tarina ei todellakaan jää ontoksi!

Yhteenveto

Hollow Knight ansaitsee paikkansa jokaisen itseään kunnioittavan pelaajan digitaalisella pelihyllyllä. Huolella rakennettu maailma, loistavasti suunnitellut pomotaistelut sekä erinomainen hahmonkehitys takaavat mielenkiintoisen ja haastavan kokemuksen, jossa riittää tahkottavaa kymmeniksi tunneiksi. Team Cherry on lisäksi kasvattamassa eeposta entisestään lähiaikoina julkaistavan Gods and Glory ‑lisäsisältöpaketin kautta. Hollow Knight on hintaansa nähden todella kattava pakkaus, jota ei kannata ohittaa.

Hyvää:
– Valtava ja avoin maailma
– Loistavat pomotaistelut
– Hahmonkehitys ja kustomointi
– Omalaatuinen karttajärjestelmä…

Huonoa:
– …josta kaikki eivät välttämättä pidä

Ötökän elämää.

Hollow Knight
Alusta: Switch, (PC, Mac, Linux)
Ilmestynyt: 12.6.2018 (Switch)
Kehittäjä: Team Cherry
Julkaisija: Team Cherry