Arvostelussa Blizzard Arcade Collection
Lumoava valikoima menneisyydestä
Nykyään retropelien säilömisestä on tullut ensiarvoisen tärkeää. Monet pelit julkaistaan vain digitaalisena, ja kun konsolin verkkokauppa suljetaan, saattaa peli kadota kokonaan julkisilta markkinoilta. Monet peliyhtiöt ovatkin julkaisseet kokoelmia vanhoista teoksistaan nykykonsoleilla, joskin vaihtelevalla menestyksellä. Lusikkansa soppaan heittää nyt myös amerikkalaisjätti Blizzard Entertainment, joka julkaisee uudelleen kulttipelejään 90-luvulta. Hieman omituisesti kokoelman nimi on pelihalleihin viittaava Blizzard Arcade Collection, vaikka yhtiö ei koskaan julkaissut yhtäkään kolikkopeliä.
Peruspaketissa pelejä on kolme: pulmatasoloikka The Lost Vikings vuodelta 1992, ajopeli Rock n’ Roll Racing vuodelta 1993 ja hivenen Prince of Persiaa muistuttava toimintapeli Blackthorne vuodelta 1994. Lisäksi ilmaisen päivityksen myötä kolmen koplaan liittyvät The Lost Vikings 2 (1997), sekä Blizzardin ensimmäinen peli, RPM Racing (1991). Kolme ensiksi mainittua peliä ovat mukana kokoelmassa niin alkuperäisessä kuin niin sanotussa ”Definitive Edition” -muodossaan, joka on tekijöiden mielestä pelin paras versio. Parannellut painokset sisältävät pelin kaikkien versioiden sisällön, optimoidun ruudunpäivityksen, pieniä käyttöliittymää ja pelattavuutta koskevia mukavuuspäivityksiä, ja väkirikkaampien maiden kansalaisia ilahduttavia uusia kielivaihtoehtoja. Pelit tukevat myös pikakelausta, vapaata tallentamista ja muita emulaattorien perustoimintoja. Poikkeuksena on ainoastaan Rock n’ Roll Racing, joka ei oletettavasti edes pyöri emuloituna.
Vaikka Rock n’ Roll Racing ei tue emulaattorin ihanuuksia, hyötyy se päivityksistä ja modernista raudasta joukon eniten, sillä sen definitiivinen versio sisältää selostajan, CD-tason musiikit, YouTube-ystävällisen tilan, jossa lisensoidun musiikin sijaan soivat MIDI-kappaleet ja vielä neljän pelaajan jaetun ruudun moninpelin. SNES-versioiden ohella Rock n’ Roll Racing ja The Lost Vikings ovat pelattavissa Sega Mega Drive -kuoseissaan, Blackthornen puolestaan sisältäessä Segan 32X-version esirenderöidyillä taustoilla. Valitettavasti päivityksellä lisätyistä peleistä ei tule mukana kuin alkuperäiset SNES-versiot ilman lisäherkkuja. Yhtäkään Blizzardin peleistä en aikanaan SNES:llä pelannut, mutta peukaloissa on sellainen tuntuma, että juuri näin nämä pelit olisivat alkuperäisellä pyörineet, joten emulaattori saa täydet pisteet. Peli ei tue virallisesti Switchin SNES-ohjainta, mutta kapulaa voi kuitenkin käyttää. Pelistä poistumiseen tai pelivalikkoon siirtymiseen tarvitaan virallinen ohjain avuksi, koska pelivalikko tulee esiin tattia painamalla. Home-nappiakaan ei SNES-ohjaimesta löydy.
Rallikaksikosta uudempi ja tutumpi Rock n’ Roll Racing on RPM Racingin kehittyneempi ja menestyneempi veljespeli. Isometrisestä kuvakulmasta toteutetuissa peleissä on hypättävä auton rattiin ja päästävä ensimmäisenä maaliin keinolla millä hyvänsä. Tosin, RPM Racing on sekin paljon velkaa Raren R.C. Pro-AM -pelille, joka julkaistiin jo 80-luvulla NES:lle. RPM Racing jäänee ruostumaan talliin kaikilla paitsi ajopelien suurkuluttajilla, sillä se on ohjauksen, vauhdin tuntuman ja ruudunpäivityksen puolesta niin paljon Black Sabbathia ja Deep Purplea luukuttavaa pikkuveljeään jäljessä.
The Lost Vikings jatko-osineen esittelee kolme viikinkiä: Erikin, Baleofin ja Olafin, jotka muukalainen nimeltä Tomator kaappaa avaruusalukseensa tehdäkseen heistä vetonauloja museoonsa. Pelaajan tehtävänä on ohjastaa viikingit läpi erilaisten tasojen siten, että he säilyvät hengissä. Vaikka mukana on moderni pikatallennus, voi tosiretroilija käyttää myös 90-luvulla usein käytössä ollutta salasanajärjestelmää. Vanhat salasanat toimivat edelleen, joten koinsyövät muistiinpanolehtiöt voi kaivaa jälleen esiin kaapin perältä.
Blackthorne on kokoelman synkin peli. Siinä nuorena fantasiamaailmastaan Maapallolle evakkoon lähetetty Kyle palaa kotiplaneetalleen, joka on katastrofaalisessa tilassa Sarlac-nimisen valloittajan jäljiltä. Kylen tavoitteena on pelastaa planeetan vangittu ja orjuutettu kansa, ja lopulta tuhota tietysti myös Sarlac. Aseenaan sankarilla on haulikko, josta eivät panokset lopu. Kyle ja muut pelin hahmot vaikuttavat liikkeissään hyvin sulavilta, sillä hahmojen animoinnissa käytettiin hyväksi rotoskooppausta, joka oli yleinen keino animoida hahmoja näyttelijöiden päälle ennen digitekniikkaa. Valitettavasti ohjaus on hivenen kankeaa, joskin se lienee myös pelintekijöiden alkuperäinen tarkoitus. Ehkä tästä syystä Blackthornella ei ole yhtä kiiltävää klassikkostatusta kuin kokoelman ajo- ja viikinkipeleillä.
Blizzard ei ole itselleni kovin läheinen yhtiö, enkä ollut ennen tätä kokoelmaa yhtäkään heidän peleistään pelannut. Arcade Collection sai kiinnostukseni yhtiötä kohtaan kuitenkin hieman heräämään, koska pakettiin kuuluu myös runsaasti taustamateriaalia pelien dokumenttivideoista aina konseptitaiteeseen asti. Kuvia voi tarkastella yksi kerrallaan, zoomilla ja tekijöiden kommenteilla tai ilman. Mukana on myös harvemmin nähtyjä kuvia, kuten varhaisia versioita kansitaiteesta.
Kolme peliä tuntui aluksi kovin pieneltä määrältä. Päivityksen jälkeinen viisi on jo selkeä parannus, ja nyt kokoelma sisältääkin kaikki Blizzardin merkittävimmät 90-luvun teokset. Jäljelle jäävät vain kaksi Sunsoftin julkaisemaa DC-supersankaripeliä, joita tuskin on edes järkevää julkaista tekijänoikeuksien vuoksi. Näiden lisäksi on toki olemassa Warcraft, Diablo ja Starcaft, mutta raskassarjalaisten kohdalla Activision-Blizzardilla on tapana julkaista ihan omat pelinsä.
Yhteenveto
Kaksi tasoloikkaa, kaksi rallipeliä ja yksi toimintaseikkailu ovat jo melko monipuolinen kattaus yhteen kokoelmaan. Alkuperäinen kolmikko on selkeästi haluttu tuoda mahdollisimman laadukkaina teoksina pelaajille koettavaksi. Blizzardilla on myös kuunneltu palautetta, sillä kahden puuttuvan pelin lisäksi extramateriaaleihin on lisätty tuotannon aikaisia suunnitteludokumentteja sekä Rock n’ Roll Racingin YouTube-ystävällinen tila, jossa lisensoidun musiikin sijaan soivat MIDI-kappaleet. Ilmaiseksi näin reippaasta päivityksestä ei voi kuin kiittää. Kokoelma toimi alun alkaenkin hyvin, päivitys teki siitä koko lailla kattavan leikkauksen Blizzardin ja sen edeltäjän, Silicon & Synapsen, historiaan. Eikä 20 euron hintalappukaan ole päätä huimaava. Kiitän ja kumarran.
Hyvää:
– Uskollinen emulointi
– Kolmen pääpelin eteen nähty vaivaa
– Runsaasti lisämateriaalia
Huonoa:
– Latauspeleistä on vain SNES-versiot
Kattava katsaus Blizzardin 16-bittiseen historiaan.
Kiitokset Wenderfalckille arvostelukappaleesta.
Blizzard Arcade Collection
Alusta: Switch, (Win, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
Ilmestynyt: 19.2.2021
Kehittäjä: Blizzard
Julkaisija: Blizzard