Arvostelussa SNK 40th Anniversary Collection

Muistelmia alkulähteiltä

Alkuperäiseltä nimeltään Shin Nihon Kikakuna tunnettu SNK on yksi pelimaailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista yhtiöistä. Firma aloitti taipaleensa kolikkopelimarkkinoilla vuonna 1978, ja se on tähän päivään mennessä kokenut niin kultaisia päiviä kuin karvaita tappioitakin. Suuruuden päivänsä SNK koki 90-luvun alussa Neo-Geo-laitteen menestyksen myötä. Näitä Neo-Geon kulttihittejä on julkaistu kiivaaseen tahtiin uudemmillekin alustoille Hamster-yhtiön toimesta, mutta Neo-Geon kulta-aikaa edeltäneet pelit eivät ole saaneet samaa kohtelua. Nyt tähänkin saadaan vihdoinkin muutos, sillä yksinoikeudella Nintendo Switchille julkaistu SNK 40th Anniversary Collection sisältää läpileikkauksen firman alkupään merkittävimmistä peleistä, kattaen ajanjakson 1979–1990. Emulaatiosta vastaa Digital Eclipse.

Suoraan pakasta vedettynä kokoelma sisältää 13 eri peliä, jotka ovat: Alpha Mission, Athena, Crystalis, Ikari Warriors 1–3, Guerilla War, P.O.W., Prehistoric Isle, Psycho Soldier, Street Smart, TNK III ja Vanguard. Viimeisenä mainittu on tämän kattauksen peleistä vanhin ja yksinkertaisin, kun taas uusinta materiaalia edustaa alun perin NES-konsolille julkaistu Crystalis. Suurin osa pelivalikoimasta on genreltään SNK:n leipälajia eli räiskintää. Paketista löytyy niin ramboräiskyttelyä kuin avaruusammuskeluakin, joten jokaiselle tykkimiehelle on tarjolla jotain.

Toisenlaista pelattavaa tarjoavat kaksiulotteiset tasohyppelyt Athena ja Psycho Soldier, katumätkintä Street Smart sekä roolipeli Crystalis. Muissa peleissä räiskitään loputtomia vihollisaaltoja milloin avaruusaluksella, milloin tankilla. Valikoimaa monipuolistaa lisäksi se, että kahdeksasta eri pelistä on valittavana sekä konsoli- että kolikkopeliversio. Lähes poikkeuksetta kotikonsoliversiolla tarkoitetaan NES-porttausta. Pelattavakseen voi valita ilahduttavasti länsimaalaisen käännöksen sijaan myös japanilaisen alkuperäisteoksen. Anniversary Collection tukee paikallista moninpeliä, mutta valitettavasti yksi Joy-Con-pari ei siihen riitä. Kakkospelaaja tarvitsee joko Pro Controllerin tai omat kapulansa.

SNK:n merkittävin keksintö kolikkopelimaailmassa olivat pyörivät ohjauskepit. Perinteisellä siirtelyllä hahmoa pystyi ohjaamaan, ja samaan aikaan ohjain pyöri ympäri, mikä mahdollisti tähtäyksen ja kävelyn eri suuntiin. Switchin ohjaimen tatit eivät luonnollisesti kierähdä ympäri, mutta ongelmaan on keksitty toisenlainen ratkaisu. Hahmoja ohjataan vasemmanpuoleisella tatilla, tähtäystä oikeanpuoleisella. Kontrolleihin tottuu kuitenkin hetkessä. Asetuksista voi käydä myös hienosäätämässä ohjausta, jollei perusasetelma tunnu mielekkäältä. Arcade-pelien kohdalla on mahdollista muuttaa myös vaikeustasoa, lisäelämien ansaintatiheyttä ja jatkojen määrää.

Emulaatio on toteutettu pääasiassa hyvin, ja pelit pyörivät ilman erityisiä pätkimisiä tai ääniongelmia. Nykyajan mukavuuksia, kuten tallennuspisteitä ja takaisinkelaustakaan, ei ole unohdettu. Mukavana lisänä mukaan on ympätty myös läpipeluuvideot kaikille peleille, joiden avulla on mahdollista seurata, miten ammattilainen paahtaa pelin läpi. Videon voi antaa hoitaa todella hankalat kohdat, ja pelaaja voi hypätä takaisin ohjaksiin milloin haluaa. Peliä ei kuitenkaan kannata jättää pyörimään unitilassa, sillä ohjelma on melko herkkä kaatumaan, jos sen unohtaa taustalle.
Ekstramateriaaliakin kokoelmasta löytyy. Kaikki lisämateriaali on auki heti kättelyssä, joten pelejä ei ole pakko edes kokeilla sisällön avaamiseksi. Tarjolla on esittely SNK:n pelivalikoimasta vuosilta 1978–1990, kuvien ja kommenttien kera. Katseltavana on myös vanhoja mainoksia, konseptitaidetta ja jopa digiskannauksia vanhoista kolikkopelien ohjekirjoista. Valitettavasti materiaali on lähes poikkeuksetta Japanista, eikä ohjekirjojen sisältöä ole käännetty. Mukana on vielä saavutuksiakin, mutta ne ovat kaikki pelien läpäisemisestä jaettavia palkintoja eivätkä tarjoa mitään uutta.

Mutta ei tässä vielä suinkaan kaikki. SNK ja julkaisija NIS America ovat luvanneet julkaista joulukuussa 2018 päivityksen, jolla tuodaan pelattavaksi lisää pelejä. Näistä on tällä hetkellä tiedossa yhdeksän: Choppe I, Fantasy, Munch Mobile, Sasuke Vs. Commander, Time Soldiers, Bermuda Triangle, Ozma Wars, Paddle Mania sekä World Wars. Ja jolleivät nämäkään vielä riitä, voi eShopista ladata vielä ilmaiseksi Beast Bustersin ja SAR:n. Näiden lisälatausten jälkeen kokoelma paisuu kunnioitettavaan 24 peliin, jotka tekevät paketista ehdottomasti hintansa väärtin. Tosin olisivathan nämä voineet sisältyä kortille alusta alkaenkin.

Yhteenveto

SNK 40th Anniversary Collection sisältää useita pelejä, jotka eivät ole kaikkien tuntemia, mutta joista riittää pelattavaa pitkäksi aikaa. Räiskintäpainotteinen kattaus voi syödä peli-iloa, jos genre ei ole lähellä omaa sydäntä, mutta onneksi kokoelmaan kuuluu todellisia harvinaisuuksiakin. Erityisesti Crystaliksen julkaisu on kulttuuriteko, sillä peliä ei ole alkuperäisen ilmestymispäivämääränsä jälkeen NES-muodossa nähty. Emulaattori on toteutettu muuten mallikkaasti, mutta taustakaatuilut kummastuttavat. Onneksi vikoja ei ilmene kuitenkaan itse pelaamisen aikana. Julkaisijalle täytyy nostaa hattua siitä, ettei kokoelman pelejä vain ripoteltu verkkokauppaan kovilla yksittäishinnoilla.

Hyvää:
– Laadukas kokoelma vanhoja pelejä
– Lisäsisältöä luvassa
– Uskollinen emulointi
– Paljon mielenkiintoista ekstramateriaalia

Huonoa:
– Kaatuilu
– Lisäsisältö pitää ladata erikseen, vaikka pelikortillakin olisi tilaa

Hyvä vuosikerta.

SNK 40th Anniversary Collection
Alusta:
Switch
Ilmestynyt: 13.11.2018
Kehittäjä: Digital Eclipse
Julkaisija: NIS America