Elokuvat ja TV

Keskustelu osiossa Yleinen keskustelu, aloittajana Artzei, 1.5.2017.

 1. Rush

  Rush Hovifyysikko Super Fintendo

  Sillä annoinkin itselleni leffa viikkoon -tahdin, että into ei lopahtaisi maratoonaamisen. Ja jos katson joku viikko enemmän kuin yhden leffa, niin sitten ei välttämättä tarvitse seuraavana viikkona katsoa mitään, jos ei huvita. Hitaimmillaan tässä projektissa voi kestää melkein kaksi ja puoli vuotta (muistaakseni reilu 130 elokuvaa kun listat yhdistaa), mutta ehkä tämä estää väsymisen.

  Yle Areenassa on nyt kesän aikana tosiaan ollut tuo Aution saaren elokuvajuhla, joten palveluun on tullut katsottavaksi useita tuolta listalta löytyviä pätkiä. Mukava katsoa sieltä ne, mitä pystyy.

  Citizen Kane oli aika hyvä, mutta ei se itsellenikään iskenyt ihan maailman parhaana. En voi väittää tietäväni kovin hyvin alan historiaa, mikä tekee ehkä noista vanhemmista elokuvista vaikeammin arvostettavia, kun puuttuu ymmärrys historiallisesta kontekstista. Yleensä katson joko ennen tai jälkeen leffan vähän wikipediaa, tai ehkä vilkaisen jotain blogikirjoitusta, että ymmärtäisin vähän paremmin millaisessa maailmassa kyseinen leffa on valmistettu ja julkaistu. Esimerkiksi L'Atalantesta minulle olisi saattanut hyvinkin jäädä kuva vain melko tavallisesta, kliseisestä romanssihömpästä, jos en vähän olisi tutustunut sen historiaan.
   
 2. Geddu

  Geddu Jäsen

  Stephen Kingin fanina kaivelin eilen Netflixin uumenista The Green Mile leffan, joka pohjautuu Kingin kirjaan Kuoleman käytävä. Teos kertoo kuolemaantuomittujen viimeisistä hetkistä osastolla, jota kutsutaan Vihreäksi mailiksi.

  Tarinankerronta Tom Hanksin vetämän hahmon Paulin näkökulmasta osattiin tehdä hyvinkin tunnelmallisesti, jopa satumaisesti. Itse fiilistelen paljon tällaisia sentimentaalisia, tunteellisia leffoja, mutta toimintaa hakevalle tällainen filosofinen pläjäys voi olla yhtä kidutusta. Elokuvankerronta itsessään oli mielestäni varsin tyydyttävää: Se ei ole täysin lineaarista vaan pomppii menneen ja nykyhetken välillä. Ilmeet hahmojen kasvoilta on ihanan helppo lukea, jolloin sanallista viestintää ei aina tarvita.

  Jos haluaa täysin realistisen vankilaleffan, ei Vihreä maili ehkä ole silloin oma juttu. Leffasta nimittäin välittyy Kingin hieman naivistinen fantasia, sillä eräs vangeista omaa yliluonnollisia kykyjä. Kyseessä on kuitenkin edelleen enemmän vankila trilleri, kuin silkka fantasia seikkailu Hobittien Konnulla. Voimat ovat vain pikku twisti ja erikoistehosteita on tarvittu erittäin vähän.

  Kieltämättä pariin kertaan illasta silmät alkoivat ummistua, mutta pistän sen nauttimani viinitilkan piikkiin. Leffa itsessään nimittäin oli yllättävän mielenkiintoinen, vaikka se sijoittuukin melkein seisovaan vankilaympäristöön ja kestää sen kolmisen tuntia. Mikään hahmoista ja kohtauksista ei silti tuntunut turhalta. Ehdottomasti siis katsottava klassikko.
   
  Jack tykkää tästä.
 3. Tingle

  Tingle Paavo

  ^ Vihreän mailin voisi kyllä katsoa. Lapsena tuli nähtyä tästä yksittäisiä kohtauksia, mutta en ole koskaan tainnut katsoa kokonaan.

  Tässä joitain viime aikoina katseltuja lefuja:


  Kultakuume
  https://areena.yle.fi/1-918065

  En ole hirveästi Chaplineita katsonut, joten mykkäelokuvagenren ominaisuudet paistoivat silmään. Puhuttuun ekspositioon ei voi luottaa, joten tarina ja vitsit nojaavat visuaaliseen kerrontaan. Tällöin se muistuttaa enemmän sarjakuvia ja piirrettyjä kuin nykyajan näyteltyä elokuvaa. Klassinen kulkurihahmo päätyy tällä kertaa Alaskaan etsimään kultaa, ja pakenee lumituiskua huteraan vajaan. Myöhemmin sankarimme matka johtaa kaivoskaupunkiin, jossa hän kohtaa kapakan reippaat tanssitytöt.

  3/5.


  Her (HBO)

  Tässä elokuvassa Joaquinn Phoenix rakastuu tietokoneensa tekoälyyn. Tai no, käytännössä tarina ei muuttuisi vaikka tekoäly olisikin vain Scarlett Johansson seinän takana. Blade Runner 9276 hoitaa robotiikkaromanssin paremmin. Tässäkin rikkinäiset hahmot pohtivat ihmissuhteiden merkitystä - ovatko ne helppoja mielihyvän lähteitä vaiko päämäärätietoisen työn tuloksia?

  3/5.


  El Topo
  https://areena.yle.fi/1-50622345

  Böyristyttävän hyvän näköinen, perverssi ja väkivaltainen happolänkkäri. Elokuva paisuu täyteen uskonnollisia symboleja, joissa on ehkä tolkkua ohjaajan omassa mielessä, mutta katsojalle epäselvä lopputulos voi olla yhtä hyvin pelkkää hulluutta. Lopulta sillä ei edes ole väliä, onko kyseessä Jeesuksen kolmas tuleminen vaiko tekotaiteellista roskaa. Eksploitaatioelokuva on ilo silmille ja juoneltaan varsin yksinkertainen ja selkeä. Pyssysankari Myyrä pelastaa naisen, ja tämän viettelemiseksi päihittää aavikon neljä mestaria. Myöhemmin Myyrä kaivaa luolassa asuvalle kansalle tien maan pinnalle.

  4/5


  Tenet (Elisa vuokraamo)

  Vakooja saa haavan luodista, joka on ammuttu tulevaisuudesta. Tästä saa alkunsa järjetön aikamatkustustarina, jossa aikamatkustuksen säännöt muuttuvat aina tilanteen mukaan. Kaikki aikamatkustustarinat ovat toki lähtökohtaisesti järjettömiä (varmaan siksi, että aikamatkustus on loogisesti mahdotonta), mutta ne voivat silti olla viihdyttäviä. Tenetin pahin ongelma onkin se, että se on tylsä. Puolet elokuvasta staattiset puhuvat päät keskustelevat keskenään miten aikamatkustus toimii (juonipaljastus: ei se toimi). Jälkimmäinen puoli on latteaa ja mielikuvituksetonta toimintaa, jonka jippona osa räjähdyksistä näytetään katsojalle lopusta alkuun. Ahaa, aikamatkustusta, nerokasta, kyllä se Christopher Nolan vaan osaa! Hahmoista eniten satsataan venäläisen mafioson vaimoon, muttei hänessäkään ole mitään kiinnostavaa, saati syytä olla mukana tarinassa. Hyvää ovat ainoastaan muutamat maisemat. Tallinna on kaunis. Muuten tätä ei voikaan suositella kenelläkään, rasittavaa ajanhukkaa kahden ja puolen tunnin edestä.

  1/5


  Soul (Disney+)

  Koska Netflixin elokuvatarjonta vain surkastuu koko ajan, päätin uusia Disneyplussan. Tämä on osoittautunut ihan hyväksi palveluksi tilata kuukauden pätkissä, palvelun lanseerauksen jälkeen oli ilmestynyt kaksi uutta animaatioelokuvaa.

  Soul kertoo musiikinopettajasta, joka pääsee viimein unelmiensa estraadille näyttämään kykynsä. Ja sitten hän kuolee. Päähenkilö ei kuitenkaan halua kuolla, joten hän koettaa ansaita uuden elämän opettamalla tuoreelle sielulle elämän salat. Ja elämäänhän kuuluu vaikka mitä: suuria unelmia ja tähtihetkiä, pieniä arjen kommelluksia, läsnäoloa osana maailmankaikkeutta sekä vertaistukea muilta itsetietoisuuteen kykeneviltä olennoilta. Elämämmakuiseen hupsutteluun ei kuitenkaan ole tarpeeksi aikaa, sillä nykyajan lastenleffojen tyyliin kiire on koko ajan eteenpäin. Sielujen valtakunta on ärsyttävä teletappimaa, jossa persoonan piirteet taotaan humpuukisapluunoista. Elokuvan maailma ja juoni ovat tarkoitukseen nähden lopulta liian raskaita, mikä tekee kokonaisuudesta mekaanisen. Joka tapauksessa sympaattinen kujeilu jättää varmasti jälkensä jokaisen katselijan sieluun.

  4/5


  Eteenpäin (Disney+)

  Pöytäroolipelejä harrastavat veljekset lähtevät roadtripille palauttaakseen kuolleen isänsä henkiin mahtisormuksen avulla. Paitsi että veljekset ovat haltioita, ja heidän maansa oli alun perin satumaailma. Myös tämä animaatioelokuva kärsii liiallisesta monimutkaisuudesta, sillä fantasiavoimista revitään lähinnä irtovitsejä. Se on tarpeetonta, sillä veljesten yhteinen kasvutarina ja roolipeliviittaukset vetoavat ihan ihmisiinkin.

  3/5


  Armoton (tv)

  Clint Eastwood ja Morgan Freeman lähtevät murharetkelle kostaakseen silvotun prostituoidun puolesta. Ja kylän sheriffi on ihan yhtä kylmäverinen. Aika peruslänkkäri kirjavilla hahmoilla ja kuumottavan jännittävillä kohtauksilla.

  3/5


  Yösyöttö (tv)

  Yösyötöstä syntyi aikoinaan haloo, kun Finnkino halusi vetää kiskurihinnat elokuvan lipputuloista. Moista häikäilemätöntä monopolilafkaa sietääkin Suomessa boikotoida.

  Tuore isä päätyy itse hoitamaan vauvaansa vaimon häivyttyä synnytyksen jälkeen. Mukava elämämmmmmakuinen draama ei sisällä yllätystä, mutta vitseille lähes hymyilin.

  3/5


  Manhattan
  https://areena.yle.fi/1-50247610 (katsottavissa enää tänään)

  Woody Allenin elokuvat ovat jääneet minulta sivu suun, joten kai tästä on hyvä aloittaa. Itse Manhattan on elokuvassa hyvin esillä ja komea katsoa. Samalla se on myös kertomus new yorkilaisesta elämäntyylistä. Korkeasti koulutetut ja mukavuudenhaluiset boheemit vaihtavat kumppaneitaan yhtä usein kuin sukkia. Mutta onko järkevä ja moraalinen vaihtoehto se, jota sydän todella halajaa? Vaikka elokuva keskittyy ihmissuhteisiin, veikeä dialogi ja lennokkaat kuvakulmat tekevät siitä miellyttävän kokemuksen.

  4/5


  Lisää Yle Areenan tärppejä:

  Silence
  https://areena.yle.fi/1-4257375

  Handmaiden
  https://areena.yle.fi/1-3819383
   
  Rush tykkää tästä.