Yleinen pelimusiikkikeskustelu

Keskustelu osiossa Yleinen peliaiheinen keskustelu, aloittajana StarDust, 7.2.2018.

 1. StarDust

  StarDust Jäsen

  Tämä on ketju yleiselle keskustelulle videopelimusiikista. Toiset ketjut, kuten pelien omat ketjut tai Yleinen videopelikeskustelu, voivat sopia paikaksi monelle aihepiirin postaukselle, mutta jos haluaa kirjoittaa esimerkiksi raskaamman postauksen pelimusiikista, aihe sopii parhaiten erityisesti musiikkiketjuun, etenkin jos tietylle pelille ei ole ketjua. Ketjussa voi käsitellä (joko pitkästi tai aivan lyhyesti) valitsemiansa kappaleita tai ääniraitoja vapaasti, toisin kuin Arvostele edellisen pelimusiikki -ketjussa, jossa on tarkemmat säännöt. Ketjuun voi postata myös omatekemiä videopelihenkisiä kappaleita. Lainaan aloitusviestissä paikoittain aikaisempia postauksiani toisesta ketjusta. Otan vastaan parannus- ja lisäysehdotuksia aloitusviestiin.

  Videopelimusiikki tarkoittaa ensisijaisesti videopelissä julkaistua musiikkia, mutta termi voi viitata myös tyyliltään videopelille tyypilliseen musiikkiin (eräänlaiseen genreen). Joskus etenkin videopelikulttuurin ulkopuolella sana yhdistetään hyvin retrohenkiseen pelimusiikkiin (chiptune), mikä on tosin kehno määritelmä. Videopelimusiikki on usein tehty toistumaan määrittelemättömän ajan, eikä kappaleilla ole aina loppua. Kun kenttä (tai muu vaihe pelissä) alkaa, musiikin pitää yleensä tehdä välittömästi vaikutus pelaajaan. Klassinen videopelimusiikki on yleensä hyvin ytimekästä: nopea intro; hyvin selkeä, ennakoitava ja voimakas melodia; tiheään vaihtuvat ja tyyliltään vahvasti erilaiset osat, jotka tekevät kappaleesta lyhyestä toistovälistä huolimatta vaihtelevan. Suuri osa klassisten konsolipelien musiikista on japanilaisilta studioilta, mikä on vaikuttanut musiikin tyylin merkittävästi. Pelimusiikki muistuttaa taidemusiikista siinä, että musiikissa on harvoin vokalistia.

  INTRO - A - B - A - B - C - B - OUTRO

  Yllä on tyypillinen pop/rock-kappaleen rakenne.

  A on säkeistö, B on kertosäe ja C on väliosa, esimerkiksi solo. Kertosäkeen ja säkeistön välissä voi olla "bridge" -kohta, joka toimii siltana osille. Säkeistö rakentaa tunnelmaa ja tukee kertosäettä, joka intensiivisimpänä osana määrittelee kappaletta. Merkittävin ero tyypilliseen klassisen tyyliseen pelikappaleeseen on siinä, että siinä missä popkappale perustuu säkeistön ja kertosäkeen (joilla on molemmilla selkeä rooli) vuorotteluun, pelikappaleessa yleensä kahdesta neljään erilaista osaa (intron lisäksi) muodostavat loopattavan kokonaisuuden. Pelimusiikissa ei tyypillisesti esiinny esimerkiksi rock-musiikille tyypillisiä solo-tyylisiä osia.

  Videopelimusiikille ei varsinaisesti voi määritellä vastaavaa tyypillistä rakennetta. Osien järjestys ja mahdollinen toisto vaihtelevat suuresti, vaikka yleisiä rakenteita on.

  INTRO - A - B - LOOP INTRO (Knight Academy)

  Yllä on yleinen lyhyen kappaleen rakenne. Vaikka A ja B muistuttavat säkeistöstä ja kertosäkeestä, niiden suhde on pelikappaleissa aika erilainen kuin vaikka rock-musiikissa. Lisäksi kappale looppaa usein introon A:n ja B:n vuorottelun sijaan. Kappale looppaa hyvin sulavasti introon.

  INTRO - A (A) - B - C - LOOP (INTRO tai A)

  Tämä on hieman pidempi rakenne. Introa seuraava A on kappaleen ehkä tärkein osa muun muassa siksi, että sen pelaaja kuulee aikaisin. Tämän osan melodia ja tyyli usein määrittelevät eniten kappaletta. A voi toistua toisen kerran muunnellulla melodialla (siksi se on suluissa uudestaan), ja se on silloin yleensä pisin osa. A:n tärkeyttä voisi verrata kertosäkeeseen populaarimusiikissa, mutta se on hyvin erilainen osana. A:ta seuraa useita, tyyliltään erilaisia osia. Nämä ovat osat B ja C. Nämä myöhemmät osat voivat olla hyvin voimakkaita ja toimia kappaleen eräänlaisina huippukohtina. Osan C jälkeen kappale looppaa takaisin Introon (tai joskus A:han). Annoin toisessa ketjussa seuraavia esimerkkejä tästä rakenteesta:

  INTRO 1 - INTRO 2 - A A - B - C - LOOP INTRO 2 (Oasis Area)
  INTRO 1 - INTRO 2 - A A - B - C - LOOP INTRO 2 (Gusty Garden Galaxy)

  Intro on jaettu kahteen osaan, koska vain toinen osa tulee loopissa mukaan.

  (Ei ehkä yllätyksellistä, mutta myös Cascade Kingdomissa on samanlainen rakenne.)

  Pidemmän pelikappaleen rakenne voi olla jotain tämäntapaista (ei enää yleinen rakenne):

  INTRO - A - B - C - B - D - LOOP (INTRO tai A)

  A B C ja D ovat tässä kaikki erilaisia (pituudessa ainakin vertailukelpoisia) osia. Tällaiset rakennekaavat sopivat usein kuvaamaan samanlaisiakin kappaleita tietenkin vain pääpiirteittäin, ja siltaosat ynnä muut ratkaisut muuttavat rakennetta kappaleesta toiseen paljon. Rakenne ei ole välttämättä muusta musiikista erottavin piirre pelimusiikissa, vaikka sen kuvaaminen viekin paljon tekstitilaa postauksessa.

  Kun laitteisto ei enää rajoita mitenkään kappaleiden pituutta (muistin vähäisyyden vuoksi) tai monimutkaisuutta (äänisirujen rajoituksien kautta muun muassa raitojen määrään), osa peleistä tehdään hyvin sinemaattisiksi, ja pelimusiikki on laajentunut edustamaan myös elokuvatyylistä musiikkia ja muuhun populaarimusiikkiin verrattavia kappaleita. Kaikki videopelimusiikin piirteet eivät kuitenkaan juonna rajoituksista, ja riippuen siitä, minkälaiseen pelattavuuteen musiikki on tarkoitettu, peliin sävelletty musiikki on silti edelleen useimmiten peleille ominaista.
   
  Viimeksi muokattu: 5.3.2018
  RetroFly, Loota, Xylitol ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 2. StarDust

  StarDust Jäsen

  Tiedän, että olen postannut aikaisemminkin Freedom Planet -kappaleita, mutta en ainakaan tässä ketjussa.

  Freedom Planet tajuaa tosi hyvin lajityyppinsä (sellainen klassinen konsolitoimintapeli) musiikin. Tällaisessa pelissä musiikki on erityisen tärkeä elementti tunnelman nostamiseen. Musiikin ei ole tarkoitus pelkästään sopia toimintaan, vaan myös innostaa pelaamaan (hyvin). Musiikki kuvaa tapahtumia ja hahmoja tavalla, jolla kenttäsuunnittelu tai oikeastaan mikään muu ei voi (Pangu Lagoon [2], jossa Lilac [päähenkilö] on yksinäisellä tehtävällä löytääkseen vastauksia). Ensimmäinen peli tekee kaiken mainitun poikkeuksellisen hyvin.

  Vaikka pelin jatko-osassa ei olisi yhtä hyvä ääniraita kuin ensimmäisessä, nämä uudet ovat myös vaikuttavia. Tämä (HUBMap03) on oikeastaan alpha-ääniraidasta, mutta kappale ei ole ainakaan paljoa muuttunut pelin demoon. Valikkomusiikit ovat kiinnostava alaryhmä. Vaikka kappaleen onkin tarkoitus olla HUB-maailmassa, tämä kappale on erinomainen valikkoon (jossa se onkin demossa). Oletko miettinyt, mikä tekee kappaleesta hyvän valikkoon? Alla on vielä kappale YouTubessa ja SoundCloudissa.  https://soundcloud.com/leila-wilson-woofle/sssw1bogg?in=leila-wilson-woofle/sets/8vzrqpehgpv7
   
  Viimeksi muokattu: 11.2.2018
 3. Kraidi

  Kraidi Jäsen

  Pakko sanoa, että joidenkin pelien tapauksessa hyvät musiikit saattavat jopa koitua eräänlaiseksi pelastukseksi. En esimerkiksi olisi jaksanut välttämättä pelata Titan Soulsia läpi, jossei sen ääniraita kuulostaisi niin miellyttävältä omiin korviini. Lisäksi olen sitä mieltä, että yleensä ambient-tyylinen musiikki nimenomaan tehostaa pelin tunnelmaa. Erityisesti Breath of the Wildin kohdalla tämä ratkaisu tuntuu soveliaalta, kun tarkastellaan pelin teemaa ja näkökulmaa, jonka mukaan uuden Zeldan oli pyrittävä rikkomaan erilaisia perinteitä.

  Nykyinen kaikkien aikojen suosikkini videopelimusiikin saralta on muuten alle 40 sekunnin mittainen Title (The Origin), joka on oikeastaan vain pieni pätkä erästä toista kappaletta takaperin käännettynä ja kaikutehosteella varustettuna.
   
  Viimeksi muokattu: 28.2.2018
  Loota tykkää tästä.
 4. Loota

  Loota Kermakostaja Ylläpidon jäsen

  Hyvän soundtrackin saa aina irroitettua huonosta pelistä ja nautittua pelistä riippumatta -b

  Aika vahvasti minusta kyllä kiinni itse pelistä sopiiko tähän paremmin ambienttinen vai vähän melodisempi soundtrack, mutta pelistä irroitettuna kummatkin pystyvät loistaa aivan yhtä lailla. Yksi kenties hiukan kiistanalainen esimerkki itseltäni tähän olisi Donkey Kong Country Returnsin ja Tropical Freezen soundtrackien tekemä taika omille peleilleen, joista minun mielestäni Returnsin ambienttisempi ääniraita tukee omaa peliänsä paremmin. Tropical Freezen soundtrack on näin erikseen tarkasteltuna mielestäni toki parempi (ja yksi parhaista koskaan), mutta se ei minun mielestäni ole samanlainen nappiosuma pelinsä kanssa kuin sarjan aikaisemman osan konpinaatio. Sarjaan sopii mielestäni paremmin vähän ambienttisemmat ja hienovaraisesti painavammat soundit, ja Tropical Freezen soundtrack tuntuu mielestäni joissain tapauksissa jopa vähän irralliselta sen yleisen hektisyytensä ja melodisuutensa vuoksi, mistä sarjaa ei mielestäni ensisijaisesti tunneta.
   
  Kraidi tykkää tästä.
 5. Rush

  Rush Hovifyysikko

  Indie-puolelta tuntuu löytyvän tänä päivänä yllättävän monia päteviä säveltäjiä. Esimerkiksi Stari onkin jo esittänyt Freedom Planetin sävellyksiä. Pelimusaäänestyksessä tuli toivottavasti myös annettua esimakua Hollow Knightin säveltäneestä Christopher Larkinista, joka hallitsee mahtipontisen melodian, herkän ambienttisen musiikin sekä äkäiset jousisoittimet.

  Yksi suosikkisäveltäjiäni indie-puolelta on Ben Prunty, jonka soundtrack-repertuaariin lukeutuvat muunmuassa FTL: Faster Than Light sekä uusi kiinnostuksen kohteeni Into the Breach (joka on myös FTL:n tekijöiltä). Ja nämä ovat minulle se kaverin tutuin tuotanto.

  En tiedä musiikin teoriasta hölkäsen pöläystä (vaikka 8-bit Music Theoryn kanavaa yritänkin seurata), enkä osaa tarkalleen edes kategorioida Pruntyn tyyliä noiden kahden pelin kohdalla. Arvaukseni olisi joku synthwaven alalaji. Sen kuitenkin tiedän, että Prunty on aika velho loihtimaan helposti kuunneltavaa sekä erittäin miellyttävää musiikkia. FTL:n ja ItB:n musiikit ovat sekoitus ambienttista äänimaailmaa sekä vähän nopeatempoisempia energisiä osioita, joita kantaa "matalaprofiilinen" melodia. Useimmat kappaleet näissä peleissä eivät looppaa, vaan soituaan loppuun vaihtuvat toisiin kappaleisiin. Yksittäiset kappaleet on laadittu kuin tarinakaariksi, jotka alkavat ja loppuvat. Ehkä tästä syystä ne tuntuvat vähemmän ennalta-arvattavilta, sillä ne välttävät toistoa ja säilyvät mielenkiintoisina. Pelien konteksteissa tämä ratkaisu myös toimii. FTL ja ItB ovat roguelike-pelejä, joissa on hyvin vähän ennaltamäärättyjä kohtauksia. Draama syntyy usein spontaanisti ja arvaamatta. Pruntyn musiikki onnistuu ujuttautumaan sellaiseen välikköön, missä taustamusiikki on tarpeeksi rentouttavaa kuunneltavaksi rauhallisten osioiden aikana (ja erityisesti siirtojaan miettiessä), mutta myös onnistuu rakentamaan momenttumia tarvittaessa. Tilanne itse tuntuu usein vaikuttavan siihen, millaiseksi koen musiikin siillä hetkellä. Luulisin tämän olevan juuri sen ansiota, että kappaleet eivät pysähdy paikoilleen vaan pysyvät ainaisessa liikkeessä. En äkkiseltään oikein keksi mitään muita pelaamiani pelejä, missä musiikki toimittaisi tällaista moniulotteista roolia.

  Pruntyn musiikkeja ei oikein osaa kuvailla, ovatko ne kauniita, uhkaavia vai pirteitä. Ne eivät ole oikein mitään noista, mutta samalla ovat kaikkea.

  Jätän tähän muutaman suosikkini FTL:n ja ItB:n sountrackeista. Toivottavasti nautitte.

  FTL - Rockmen (Explore)

  FTL - Milky Way (Battle)

  Into the Breach - Cataclysm

  Into the Breach - The Wasteland
   
  Viimeksi muokattu: 2.3.2018
  njrss tykkää tästä.
 6. rocknroll

  rocknroll Jäsen

  Itse olen syntymästä saakka harrastanut musiikkia, ja 7-vuotiaana aloitin urkutunnit, ja 14-15-vuotiaana aloitin klassisen kitaran joka vaihtui sähkökitaraan hyvin pian. En ole koskaan omistanut 8-bittistä nindentoa, vaikka olen 34-vuotias, voitteko kuvitella? Silti voisin suositella kuunneltavaksi Mutant Mudds -pelisarjan ensimmäisen osan ja miksei toisenkin osan ja lisäkenttien 8-bittisen kuusnipa-saundit ja levyt, jahka ne olette ensin keränneet kaikki? Hyvää kasibittistä musaa kyseisessä pelissä.

  Sitten kun olen pelannut 3ds:llä Final Fantasy Theaterrythm:iä, niin Final Fantasyn koko sarja kaipaisi mielstäni tänne Fintendookin ihan kyselyn käyttäjiltä siitä, että missä pelissä on ja mikä musiikki todella olisi cool? Pelisarjasta löytyy klassikkosävellyksiä, ja eikä vähiten niistä vanhimmista, jotka ovat 8-16-bittisiä tekeleitä. Siellä on vähän sama, kuin soittaisi Mario ykkösen teemaa klassisella kitaralla, niin klassikkoainesta koko Final Fantasy sarja täysi.

  Itselläni tosiaan instrumentti klassinen kitara ollut 14-vuotiaasta saakka, ja olen nyt 34, ja klassinen kitara on pysynyt maailman menossa mukana matkassa tähän päivään saakka, eikä se sieltä mihinkään vielä häviä haudassakaan. Ja totean, että Mario ykkösen nuotit kannattaa hankkia, ja tehdä oma sovitus klassiselle kitaralle. Mulla on se työn alla, ja ehkä pistän YouTubee:n oman versioni. tulevaisuudessa. Pianonuotit löysin netistä.
   
 7. RetroFly

  RetroFly Jäsen

  Kuuntelen pelimusiikkia lähes päivittäin. Itseasiassa se muodostaa 99,9% kuuntelemastani musiikista, mikä kertoo jo paljon. Pidän monentyylisestä pelimusiikista, eniten 8-bittisestä, melodisesta, ambientista, melodisen ja ambientin yhdistelmästä, vaporwavesta, chillwavesta, metallista, elektronisesta, trancesta jne. (Anteeksi mahdollisista virheellisistä termeistä, en ole tarpeeksi perehtynyt näihin. Jos on joku asiantuntija, joka osaa selventää, kiitän suuresti!) Inhoan vokaaleja pelimusiikissa yli kaiken ja on olemassa vain yksi vokaalinen pelimusiikkikappale josta pidän. Toinen on "elokuvamainen" pelimusiikki, josta ei jää juuri mitään mieleen. Orkesteroidussa pelimusiikissa melodia on itselleni se tärkein asia. Tässä on esimerkkejä tyyleistä, joista pidän:

  Journey to Silius, Stages 1 & 5:


  Dingodile Boss Fight - Crash Bandicoot 3: Warped:


  Snake Man, Mega Man 3:


  Mining Melancholy, Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest:


  Hell Freezes Over - Jack Jazzrabbit 2;


  Stage 3 - Battletoads Arcade:
  https://youtu.be/zQEqftgkLYE

  Underground - SMW2: Yoshi's Island:
  https://youtu.be/NhlN7a2m6YM

  Deep Forest 1 - Zero the Kamikaze Squirrel:
  https://youtu.be/uMRBrLOy_7c

  Stage 1 - Gain Ground
  https://youtu.be/JWcUByged40

  Stage 4 - Streets of Rage
  https://youtu.be/Pt4NTkJeOUM

  Buoy Base Galaxy - Super Mario Galaxy
  https://youtu.be/omMwuoOubjo

  Betus Blues - Super Meat Boy
  https://youtu.be/6aZSwE3_vz0

  Wing Ding - Donkey Kong Country: Tropical Freeze:
  https://youtu.be/TY-g1UiTAOg

  Videopelimusiikin säveltäjistä suosikkini on ehdottomasti David Wise.