Testissä New Nintendo 3DS XL

Uudempi sukupolvi

Nintendolla on tapana päivittää käsikonsolikatalogiaan aina vuoden tai parin välein, eikä uusien New-etuliitteen 3DS-mallien julkaisu varmaan yllättänyt ketään. Varsinkin laitteessa olevien kahden ohjaustikun mallista spekuloitiin pelimediassa vuosien ajan. Yllättävää uusissa New Nintendo 3DS -käsikonsoleissa on kuitenkin se, että laitteet sisältävät Nintendon amiibo-keräilyhahmojen tuen, lisätikun ja ylimääräisten takanäppäimien lisäksi parannetun 3D-näytön ja tehokkaamman prosessorin. New 3DS:lle on luvattu myös laitteen ominaisuuksia hyödyntäviä yksinoikeuspelejä, joista ensimmäisenä ilmestyy Wiillä vakuuttaneen Xenoblade Chroniclesin 3D-efekteillä päivitetty versio.

Kooltaan kahdesta uudesta kannettavasta konsolista New Nintendo 3DS on aavistuksen verran kookkaampi kuin alkuperäinen 3DS, ja testissä ollut New 3DS XL mukailee lähes täysin suurinäyttöisempää 3DS XL:ää. Suorituskyvyltään ja näppäinasettelultaan uudet laitteet ovat keskenään identtisiä, mutta mattapintainen ja pienempi New 3DS tukee vaihdettavia kansilevyjä. XL-mallissa taas on sormenjäljille alttiimpi kiiltävä ulkokuori. Kädessä New 3DS XL tuntuu sopivan jykevältä ja pyöreiden kulmien ansiosta peliote tuntuu paljon ergonomisemmalta kuin esimerkiksi alkuperäisen mallin kanssa.

Käsikonsolin ulkokuoreen on tehty myös muutamia pieniä muutoksia. Langattomien yhteyksien kytkin on muuttunut ohjelmistopohjaiseksi ja äänenvoimakkuuden säädin sijaitsee nyt ylemmällä näytöllä 3D-kytkimen vastapuolella. Virtapainikkeen, pelikasetin ja kosketuskynän paikka on siirtynyt alalaitaan lähemmäs pelaajaa. 3DS:n vaaleat pelikortit eivät kuitenkaan näytä esteettisesti kovin nätiltä törröttämässä tummapintaisen konsolin etupuolelta. Muistikortti on pienentynyt microSD-kokoon ja siirtynyt piiloon takakuoren taakse. Muistikorttipaikan kanssa tehdyt ratkaisut eivät ole täysin onnistuneita, sillä takapaneeli täytyy aina ruuvata vaivalloisesti auki esimerkiksi kortille tallennettujen kuvien tarkastelua varten PC:llä. Vanhemmille malleille paljon pelejä ladanneet voivat olla vielä uuden SD-kortin oston edessä. Tiedostojen siirto 3DS:stä toiseen onnistuu kuitenkin vaivatta System Transfer -toiminnolla.

Uudet ZL- ja ZR-näppäimet, sekä oikealla puoliskolla sijaitseva C-stick lisäävät ohjausvaihtoehtoja muutamiin peleihin. C-tikulla on mahdollista esimerkiksi kontrolloida kameraa Metal Gear Solid: Snake Eater 3D:ssä samalla tavalla kuin 3DS:n Circle Pad Pro -lisälaitteen avulla ja Super Smash Bros. for 3DS:ssä sillä voidaan ladata smash-iskuja. C-tikku ei kuitenkaan toimi niin kuin ensin odottaisi, sillä se ei muistuta lainkaan laitteen omaa tai Circle Pad Pro:n ohjauslevyä. New 3DS:n lisätikku ei anna palautetta liikkeen avulla, vaan kumisen oloista nyppylää sivellään tai painellaan reunoista sormenpäällä. Monster Hunteria pelatessa tikun oikeaoppinen käyttäminen oli arvoitus vielä kymmenien tuntien jälkeen.

Ensimmäisen mallin julkaisun jälkeen pian laantunut lasittoman 3D-efektin huuma palaa New 3DS:n myötä takaisin. New 3DS:llä 3D-kuva ei enää hajoa silmissä välittömästi laitteen liikahtamisen jälkeen, vaan laajempi katselukulma ja pelaajan pään liikkeitä seuraava kamera korjaavat tärähtämisen. Uudella 3DS XL:llä 3D-efektin päällä pitäminen ei myöskään tunnu silmille enää yhtä raskaalta.

Paremman 3D:n ohella pelikokemusta parantaa New 3DS:n uusi prosessori. Tehomäärän kasvatus ilmenee parhaiten pelien käynnistysajoissa. Tuoreemmista peleistä esimerkiksi Super Smash Bros. ja Monster Hunter 4 Ultimate avautuvat New 3DS:llä parhaimmillaan kymmeniä sekunteja nopeammin kuin originaalilla mallilla. Smash Brosissa uuden konsolin suorituskyky nopeutti lisäksi valikoissa liikkumista. Myös pelien lataaminen eShop-kauppapaikasta ja laitteen sisäänrakennetut ohjelmat toimivat nyt sulavammin.

New 3DS -tuoteperheeseen päivittäminen ei ole missään nimessä vielä pakollista, mikäli uskoo pärjäävänsä vanhemmalla laitteistolla. Ainoastaan New 3DS:llä toimivista peleistä ei ole toistaiseksi paljoa tietoa ja kaikkia käsikonsoleita tukevia 3DS-pelejä aiotaan julkaista vielä pitkään. Ensimmäistä 3DS:ää hankkiville tai pikaisia pelihetkiä arvostaville pelaajille New 3DS XL:ää voi suositella estoitta. Muistutuksena laturi täytyy ostaa edellleen erikseen, ellei sitä omista ennestään.

New Nintendo 3DS tarjoaa tämän hetken parhaan käsikonsolikokemuksen, mutta perusmallillakin pärjää vielä.

Artikkeli julkaistu alun perin IGN Suomessa.

New Nintendo 3DS XL ja New Nintendo 3DS
Ilmestynyt: 13.2.2015
Värit: Useita vaihtoehtoja, pienemmässä mallissa vaihdettavat kuoret
Hinta:
179 – 249 €
Näytöt:
4,88 ja 4,18 tuumaa (XL), 3,88 ja 3,33 tuumaa
Paino:
329 g (XL) ja 253 g
Muuta:
Laturi myydään erikseen, sisältää 4 gigatavun microSD-kortin